Historik
”Tillverkning och distribution av syntetiskt material samt förstklassig rådgivningsservice i frågor som gäller kemi och teknik.”

Detta verksamhetsmål myntade Hans W. Schulz, affärsman i Frankfurt, och Karl Strehle, tekniker i Augsburg, när de grundade företaget Poly-Chemie-Ingenieurgesellschaft mbH 1950. Ett år senare lyckades de ta sig in på marknaden genom att uppfinna en ny produkt – betongemulsionen. Fyra år senare bestod PCI:s produktutbud redan av 54 produkter.

PCI:s framgångssaga inom fästmassor började 1959 när den cementbaserade fästmassan PCI FT Klebemörtel introducerades på marknaden. Sedan den första högflexibla fästmassan i pulverform, PCI Flexmörtel, lanserades på marknaden 1981 har PCI varit ledande inom fästmassor.

På 1970-talet drev PCI på utvecklingen av vattentäta fästmassor och har därför blivit en självklar ledare inom tekniken. Runt samma tid introducerades PCI Gisogrund, en primer utan lösningsmedel för gipsbaserade underlag. På 1960-talet inleddes sidoverksamheten med utveckling och produktion av tätningsmedel. PCI Silcoferm och PCI Elritan har därför kommit att bli synonyma med perfekta tätningslösningar. Nyligen har PCI börjat utmärka sig med utveckling av nano- och lättbruksprodukter, som PCI Nanolight.

PCI:s framgångssaga fortsätter med hjälp av hållbar utveckling och ständiga förbättringar av produkterna. I 70 år har PCI stått för innovation och kvalitet.

Milstolpar i företagets historia

2020 

BASF:s Construction Chemicals-verksamhet blir MBCC Group.

2006

Sammanslagning till BASF Construction Chemicals efter att Degussa Bauchemie tagits över av BASF SE.

2001

Sammanslagning till Degussa AG efter fusionen mellan SKW Trostberg AG och Degussa-Hüls. En ny generation av reparationsbruk för betong lanseras; produktserien PCI Nanocret®. Världsnyheten PCI Nanosilent® ser dagens ljus — en produkt som klarar att täcka in hela tre användningsområden: stegljudsreducering, avjämning och separationsskikt.

2000

Fogmassan PCI  Nanofug  introduceras på marknaden, liksom  PCI Nanolight® - en ny typ av fästmassa med överlägsen teknisk prestanda och suveräna appliceringsegenskaper

1999

Certifiering enligt DIN EN ISO 14001.

1996

Certifiering enligt DIN EN ISO 9001.

1992

Produktionsfabriken i Hamm tas i bruk.

1984

Företaget byter namn till PCI Polychemie GmbH. PCI:s lanserar världens första cementbaserade fogmassa PCI Durafug NT®.

1980

Företaget tas över av SKW Trostberg AG. Första PCI produkterna säljs i Sverige. Det första flytbruket introduceras och blir snart ett begrepp på marknaden. Serien PCI Silcoferm lanseras – silikonfogmassor med optimal vidhäftning på nästan alla underlag.

1968 

Filialen Poly Bauchemie GmbH grundas i Wien.

1960

PCI Callipol – världens första färdigblandade fix lanseras.

1959 

Det första stora genombrottet; PCI FT Klebemörtel® en revolutionerade fästmassa som sätter en helt ny branschstandard.

1950

Poly-Chemie-Ingenieurgesellschaft mbH grundas i Frankfurt am Main med produktionsfabrik i Augsburg.